Φωτοειδησεογραφία (Φωτορεπορτάζ)

2015-11-01 23:47

Η φωτοειδησεογραφία (ή φωτορεπορτάζ) έχει να κάνει με την εικονογράφηση της επικαιρότητας. Οι φωτογραφίες που ανήκουν σε αυτό το είδος σχετίζονται συνήθως με τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο μέσω φωτογραφικών πρακτορείων τα οποία βέβαια εκπροσωπούν τον κάθε φωτογράφο. Η θεωρία για το φωτορεπορτάζ αναφέρει ότι αφορά σε ένα συγκεκριμένο είδος ρεπορτάζ το οποίο δημιουργεί εικόνες με σκοπό την εξιστόρηση ενός γεγονότος. συνήθως αφορά σε φωτογραφικό υλικό και σε μερικές περιπτώσεις σε βίντεο. Ο φωτορεπόρτερ θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος για φωτογράφηση, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει πάντα μαζί του την φωτογραφική μηχανή. Σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν τον κόσμο μπορεί να συμβούν παντού και πάντα. Εκείνο το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό στοιχείο στο φωτορεπορτάζ είναι τα πρόσωπα. Οι εκδότες θέλουν να βλέπουν πρόσωπα, εκφράσεις που προκαλούν συναισθήματα. Για τον αρχάριο φωτορεπόρτερ πολύ σημαντική είναι η μάθηση μέσω της ανάλυσης των φωτογραφιών μεγάλων φωτορεπόρτερ. Ο φωτορεπόρτερ θα πρέπει να μπορεί να αντιδρά άμεσα, να έχει τον κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά και να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια (φυσικοί κίνδυνοι, καιρικές συνθήκες, ανθρώπινες παρεμβάσεις κ.λπ.). Σεχνικά θα πρέπει να κατέχει καλά τα περί φωτογραφικής μηχανής θέματα σύνθεσης, φωτομέτρησης, βάθους πεδίου, τα περί χρωμάτων και εκτύπωσης των φωτογραφιών. Υυσικά υπάρχουν και σχολές οι οποίες μπορούν να δώσουν την βασική εκπαίδευση στο φωτορεπορτάζ. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του φωτορεπορτάζ είναι η ηθική που αυτό πρεσβεύει. Αυτό βέβαια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και δεν αναλύεται εδώ αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι ο φωτορεπόρτερ είναι κατά κάποιον τρόπο δεσμευμένος με την αρτιότητα της φωτογραφίας του. Δεν μιλάμε εδώ για μία απλή φωτογραφία η οποία μπορεί να υποστεί μεταβολές στο pc ή στον σκοτεινό θάλαμο αλλά για την ακριβή αποτύπωση ενός γεγονότος με την μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα και χωρίς μεταγενέστερες τροποποιήσεις. Η τροποποίηση του περιεχομένου μίας φωτορεπορταζιακής εικόνας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε απαξίωση τόσο του φωτορεπόρτερ όσο και του εκδότη. Σο φωτορεπορτάζ διακρίνεται από άλλα είδη φωτογραφίας (όπως documentary photography, φωτογραφία δρόμου ή φωτογραφία διασημοτήτων) από τα εξής σημεία:
1. Φρονικό πλαίσιο: Οι εικόνες αποκτούν νόημα στο πλαίσιο ενός επίκαιρου συμβάντος
2. Αντικειμενικότητα: Σο γεγονός - συμβάν το οποίο καλείται η φωτογραφία να αναδείξει αντιμετωπίζεται από μία ακριβοδίκαιη σκοπιά και όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.
3. Περιγραφικότητα: Οι εικόνες σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία του ρεπορτάζ πρέπει να μπορούν να κάνουν κατανοητά τα γεγονότα στο ευρύ κοινό.


Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα Webnode