ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ DSLR
Αναπόφευκτα, η ύπαρξη του οπτικού μηχανισμού σκόπευσης μέσα από το φακό, ο ο μεγαλύτερος αισθητήρας και ο ογκωδέστερος φακός προσθέτουν στο συνολικό σύστημα σημαντικό όγκο, βάρος και κόστος. Αυτοί είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι που οι DSLR δεν προτιμώνται από όσους που θέλουν μια απλή και βολική μηχανή που να μεταφέρεται εύκολα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει σημαντική μερίδα αγοραστών που τις προτιμούν για τη γρήγορη απόκρισή τους σε αποτυπώσεις οικογενειακών στιγμών ή αθλοπαιδιών χωρίς φλας.
Επιπλέον, με τις DSLR πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι :
- δεν υπάρχει δυνατότητα βίντεο
- δεν μπορεί να γίνει σκόπευση μέσω οθόνης (live view), επομένως δεν έχουμε κάποια επιβεβαίωση για την έκθεση και τα χρώματα πριν τραβηχτεί η φωτογραφία ούτε δυνατότητα σκόπευσης υπό δύσκολες γωνίες (δεν θα είχε νόημα η "σπαστή" οθόνη που βλέπουμε σε ορισμένες ψηφιακές κόμπακτ).
- η φωτογράφιση μικρών αντικειμένων από πολύ κοντά δεν είναι τόσο εύκολη όσο στις κόμπακτ
- το βάθος πεδίου είναι πολύ ρηχό στα ανοιχτά διαφράγματα. Αυτό δεν είναι μειονέκτημα αλλά σοβαρό πλεονέκτημα που μας δίνει εξαιρετικές δημιουργικές δυνατότητες (π.χ. στα πορτρέτα). Ομως, μπορεί να προβληματίσει τον χρήστη μιας κόμπακτ καθώς απαιτεί μεγάλη ακρίβεια από το σύστημα αυτόματης εστίασης και εμπειρία ώστε να μην έχουμε φωτογραφίες όπου π.χ. τα αυτιά κάποιου είναι εστιασμένα και η μύτη του θολή. Στις κόμπακτ δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα γιατί το βάθος πεδίου είναι πάντοτε μεγάλο.
Υπάρχουν DSLR που προσπαθούν να παρακάμψουν την έλλειψη σκόπευσης μέσω οθόνης αλλά τα προσφερόμενα συστήματα έχουν προς το παρόν (Απρίλης 2007) πολλές ατέλειες. Παρ' όλα αυτά, τα πλεονεκτήματα των DSLR είναι τόσα που οι παραπάνω ελλείψεις και ιδιαιτερότητες δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την απόκτηση μιας DSLR που προορίζεται για δημιουργική φωτογραφική χρήση.
Ενα άλλο μειονέκτημα (ή πλεονέκτημα, εξαρτάται πως θα το δει κανείς), ειδικά των ακριβότερων μοντέλων, είναι πως οι εργοστασιακές ρυθμίσεις των DSLR είναι τέτοιες ώστε η τελική φωτογραφία να είναι πιο ουδέτερη και πιο δεκτική σε εκ των υστέρων επεξεργασία. Δηλαδή οι φωτογραφίες από DSLR συχνά δεν εχουν τα πολύ χτυπητά χρώματα, το έντονο κοντραστ και την οξύτητα που δίνουν οι κόμπακτ. Αυτό μπορεί να τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω των ρυθμίσεων της μηχανής, ωστόσο οι χρήστες που δεν γνωρίζουν πως να το κάνουν μπορεί να απογοητευτούν από το οπτικό αποτέλεσμα.